spalding logo slogan
spalding osnivanje

Spalding

Tvrtka Spalding, jedna od najvećih proizvođača sportske opreme u svijetu, osnovana je 1876. godine u Chicagu. Osnovao ju je umirovljeni, dugogodišnji igrač bejzbola za Red Soxe Albert Goodwill Spalding . Nakon završetka aktivne sportske karijere spojio je svoje poznavanje sporta i ‘biznisa’ te osnovao tvrtku.

Prva košarkaška lopta na svijetu

Počelo je s proizvodnjom loptica za bejzbol, zatim su brzo uslijedile rukavice, a desetak godina poslije Spalding je izdradio prvu loptu za američki nogomet iz kože vrhunske kvalitete. Kada je godine 1891. dr. James Naismith izumio košarku prvi igrači morali su se zadovoljiti s običnom nogometnom loptom slijedeće tri godine. 1894. Spalding predstavlja prvu loptu za košarku, koja nedugo zatim ulazi upisana u pravila igre kao službena lopta ovog tek izumljenog sporta. Godinu nakon toga Spalding je proizveo svoju prvu loptu za odbojku. U početku 20. stoljeća tvrtka proizvodi milijun bejzbolskih palica godišnje što je dotad bila nezamisliva brojka. 30ih godina Spalding nastavlja svoj niz uspjeha te počinje proizvoditi golf loptice s tekućom jezgrom što je bio revolucionaran tehnološki napredak u spomenutoj igri.

Spalding danas

U drugoj polovici 20. stoljeća uspjesi se nastavljaju, te status i ime ovog brenda i dan danas predstavljaju sam vrh kvalitete sportske opreme. U SAD-u međuostalim proizvodi službene lopte lige dvoranskog američkog nogometa i službene odbojkaške lopte turnira King of the Beach. Usto brandu pripadaju najvećeg proizvođača bejzbolske opreme u SAD-u i naravno – nesporni autoritet u košarkaškom sportu s loptama i koševima koji se koriste ligama NBA i WNBA.

Europa

Kvalitetom (prvenstveno košarkaške opreme) ovo ime probija se i na europsko tržište te se njihova službena lopta koristi u mnogobrojnim natjecanjima. Među ostalima tu su Euroliga, državne lige Španjolske, Francuske, Njemačke, Makedonije, Poljske, Slovenije te naravno – Prva hrvatska (A-1) košarkaška liga. Sportivi d.o.o. ovlašteni je distributer, veleprodajnik i maloprodajnik branda za Hrvatsku. Sve narudžbe artikala iz asortimana branda, koji nisu u našoj trenutnoj ponudi, možete uputiti na sportvi@sportivi.hr, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo.